Pressemelding -
Juleplager: Farmasøytens råd til julens hjemmeapotek
Før jul sørger vi for å handle inn alt vi trenger til høytiden og etterlengtede fridager fylt med tradisjoner og feiring. Men typisk for mange er at julegleden kan gå over til «juleplager».
Akkurat som julegaveinnkjøp og julegrantenning, hører forkjølelse og magetrøbbel også julen til for mange. Siri Valen Egeland, farmasøyt ved Vitusapotek Byporten, forteller at det er typisk at sykdom og «juleplager» slår til i julen.
– Julen er en høytid der vi ofte samles og er tett på mange mennesker, vi spiser mer, drikker mer alkohol og kaffe og beveger oss mindre. Mange av oss blir også stresset, noe som kan gå ut over søvn, fordøyelse og immunforsvar. Slike forhold kan føre til uønskede «juleplager». Luftveisinfeksjoner og mageproblemer er hyppig forekommende i jula, sier Valen Egeland.
Her er hennes tips til hva som er lurt å ha i hjemmeapoteket før jula:
Halsbrann og sure oppstøt
Mye fet mat og mer alkohol enn vanlig kan trigge ubehageligheter som halsbrann og sure oppstøt.
– I denne kategorien finnes det mange produkter som dekker ulike behov. Mange vil ha god effekt av syrenøytraliserende produkter som virker raskt og er godt egnet til sporadiske og kortvarige plager. Andre vil trenge noe som virker over litt lengre tid. Merk at enkelte av disse produktene kan påvirke opptaket av andre legemidler i kroppen, og at det er lurt å spørre oss på apoteket hva som passer best for deg, sier farmasøyten.
Influensa
Influensa kan vare i syv til ti dager og gir ofte feber, hodepine, muskelverk og hoste. Influensa går som regel over av seg selv, og man behandler først og fremst symptomene av sykdommen:
- Sørg for ro, hvile og rikelig væskeinntak.
- Smertestillende og febernedsettende legemidler som paracetamol kan være lurt å ha i hus.
- For å begrense smitte bør man holde seg hjemme når man er syk, vaske hendene nøye og hoste i papirhåndklær eller albuekroken.
– Influensa kan være farlig for personer i risikogruppen. Hvert år dør om lag 1000 personer i Norge på grunn av influensa. Det er også bakgrunnen for at personer i risikogrupper er anbefalt å ta influensavaksinen hvert år. De som ikke har tatt vaksinen enda bør vurdere å ta den snarlig, det tar ca. 14 dager før vaksinen virker og influensasesongen er i gang, sier Valen Egeland.
Hos Vitusapotek får du også kjøpt en selvtest dersom du lurer på om du eller noen i familien har fått influensa, samme test påviser også koronavirus.
Forkjølelse
Er du helt i startfasen av forkjølelsen, finnes det produkter som kan forebygge forkjølelsen eller hjelpe immunforsvaret.
– Vi har et stort utvalg av diverse sugetabletter for å lindre sår hals. Noen av disse inneholder aktive virkestoffer som virker betennelsesdempende eller lokalbedøvende. Da dette er legemidler med maksdosering kan det være lurt å supplere med sugetabletter som ikke inneholder aktive stoffer. Disse vil kun smøre sår hals, sier farmasøyten.
Ved tett nese sier farmasøyten at man kan bruke slimhinneavsvellende nesesprayer som Otrivin, Zymelin eller Rhinox.
– Merk at disse kun skal brukes i en kort periode for å unngå avhengighet. Mange kommer også langt ved å bruke saltvannsløsninger for å skylle nesen, enten alene eller i kombinasjon med slimhinneavsvellende nesespray. Noen saltvannsnesesprayer inneholder dessuten saltvann av en høyere konsentrasjon, hvilket også vil bidra til å åpne nesen. I tillegg har en ny nesespray, Proponent, nå kommet på markedet. Denne åpner nesen ved å fremme nesens egen rensende funksjon og er ikke avhengighetsskapende.
Treg mage
I en periode med mye julemat og mindre mosjon, får svært mange treg mage, forstoppelse og luft i magen. For å hindre dette sier farmasøyten at man bør stresse ned, spise med måte, drikke nok vann og holde seg i fysisk aktivitet.
– Få også i deg nok fiber. Fibertilskudd som Vi-Siblin og midler som trekker væske inn i tarmen, som laktulose eller Movicol, er midler som er milde for tarmen. Det er også viktig å drikke tilstrekkelig med vann når man tar slike produkter, forteller farmasøyten. Ved akutt forstoppelse kan man vurdere å ha tarmstimulerende midler tilgjengelig.
Juleallergi
Både juleplanter og juletre kan gi allergiske reaksjoner hos mange, også kalt juleallergi.
– Har man symptomer i nese og øyne kan man komme langt med lokalbehandling. Ved kløende og rennende nese og øyne, kan man gjerne forsøke nesepray og øyedråper med lokaltvirkende antihistaminer. Om man ikke får tilstrekkelig symptomlindring av disse, eller om man i tillegg er tett i nesen, kan det være mer effektivt med kortisonholdig nesespray. Kommer man ikke i mål med lokalbehandling vil man kunne bruke tabletter med antihistaminer, som fås kjøpt reseptfritt i apotek, sier farmasøyten.
Omgangssyke og diaré
En gjenganger rundt juletider er omgangssyke. Barn i skole og barnehage er ekstra utsatt, og så kommer smitten hjem til resten av familien.
– I periodene når omgangssyken herjer, er det ekstra viktig med god håndhygiene da dette er svært smittsomt. Har man allerede fått omgangssyken, er det viktig å få i seg nok væske. Her kan det hjelpe med elektrolytter i vannglasset, for eksempel Resorb brusetabletter eller GEM-pulver til de aller minste.
Dersom man også har fått akutt diaré, kan det være lurt å ha loperamidholdige tabletter i hus, som Imodium.
– Dette legemiddelet stopper diaré midlertidig, men skal ikke brukes over tid, sier Valen Egeland.
Emner
Vitusapotek er en landsdekkende apotekkjede med over 300 apotek og flere enn 2500 medarbeidere som liker å bruke sine faglige kunnskaper. Å yte den nødvendige hjelpen, enten det er å bidra til å lege sykdom, forebygge helseproblemer eller øke det personlige velværet byr på varierte og spennende utfordringer både faglig og menneskelig.
Vår oppgave er å dele av vår kunnskap og bevise at vårt kundeløfte – vi vet – ikke bare er fine ord, men et reelt løfte til kundene våre.
Vitusapotek leverer også legemidler pakket i multidose, øvrige legemidler, apotekvarer, og tjenester til mer enn 100 norske kommuner, helseforetak, farmasøytisk industri og private klinikker.